Neke korisne informacije kada je vitamin b6 u pitanju

Zajedno s ostalim vitaminima b12 i b9, vitamin b6 (piridoksin) pomaže u regulaciji razine aminokiseline homocisteina (povezanog sa srčanim bolestima). Piridoksin je glavni igrač u raspoloženju i načinu spavanja, jer pomaže tijelu da proizvodi serotonin, melatonin i noradrenalin, hormon stresa. 

Neke studije sugeriraju da vitamin b6 može smanjiti upalu kod ljudi s bolestima poput reumatioidnog artritisa. U hrani vitamin b6 možete pronaći u piletini, puretini, tuni, lososu, leći, sjemenkama suncokreta, siru, smeđoj riži i mrkvi.

Ako želite vitamin b6 malo pojačati kroz svoje jelo, evo zanimljiv recept za varivo od crvene leće i korjenastog povrća. Ovo izdašno varivo mijenja meso za crvenu leću koja sadrži treću najvišu razinu bjelančevina od svih mahunarki i orašastih plodova. Također je krcato povrćem od korijena, koje je lako pohraniti i uživati ​​u njima tijekom cijele zime. Prednosti koje vitamin b6 ovdje donosi – leća je dobar izvor b1, b5, b6 i b9, pastrnjak sadrži b9, dok krumpir donosi pun pogodak b6.

Postoje i određene bolesti kod kojih vam vitamin b6 može biti koristan:

  • Astma

Preliminarna istraživanja sugeriraju da djeca s teškom astmom mogu imati neodgovarajući status piridoksina. Čini se da teofilin, lijek na recept koji pomaže u upravljanju astmom, smanjuje razinu piridoksina. Studije suplementacije piridoksina (vitamin b6) u bolesnika s astmom koji su uzimali teofilin dale su neuvjerljive rezultate. Potrebna su daljnja istraživanja prije nego što se može donijeti snažan zaključak. 

  • Poremećaj hiperaktivnosti s deficitom pažnje (ADHD)

Neka istraživanja sugeriraju da dodatak piridoksina sam ili u kombinaciji s drugim vitaminima i mineralima može pomoći u liječenju ADHD-a. Druge studije pokazuju nedostatak koristi. Potrebno je daljnje istraživanje prije donošenja zaključka. 

  • Ishodi rođenja

Studije ishoda rođenja kada je dodan vitamin b6 dodan tijekom trudnoće dale su mješovite rezultate. Daljnja dobro osmišljena klinička ispitivanja mogla bi biti korisna u ovom području kako bismo saznali više relevantnih informacija. 

Comments are closed.